Nieuws

Nieuws


Start nieuwe diëtisten
Vanaf 15/01/2024 starten er 2 nieuwe diëtisten in onze praktijk;

"Wij zijn Lieselot en Delphine, de personen die jullie heel graag willen begeleiden! Als diëtiste, kindereetcoach, begeleiding prikkelbaredarmsyndroom en diabeteseducator willen we samen met jullie bruisende stappen naar voren zetten. Even blijven staan? Even goed, dan zullen wij naast jullie staan en kijken we samen naar de toekomst. Delphine doet op maandag consultaties in De Biekorf."

Waarvoor kan je bij ons terecht?
Bij ons kan je terecht voor een eerste stap richting een bruisende en energieke levensstijl! Concreet gaat dit over voedzame en gevarieerde voeding, advies bij gewichtsverlies en voedingsadvies bij obesitas, hart- en vaatziekten, ondervoeding, cholesterol en diabetes.

Kinderen kunnen bij ons terecht om hun zelfvertrouwen op te bouwen of te herstellen als het gaat om voeding en lichaamsbeeld. De Hip&Healthy-methode  motiveert jongeren tussen 6 en 18 jaar om samen met hun gezin aan de slag te gaan met voedzame en lekkere voeding. We kunnen ook moeilijke eters gaan aanpakken. Heb jij thuis een kritische of selectieve eter? Dan gaan we stap voor stap aan de slag om weer plezier te hebben aan tafel. Om jullie nog beter te begeleiden, werken we graag met de tools van De Proefbrigade, een educatief initiatief om kinderen op een speelse en onderbouwde manier nieuwe smaken en voedingsmiddelen te laten ontdekken.

Delphine begeleidt mensen die last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom en een FODMAPP dieet dienen te volgen.

Naast het werken aan jouw nieuwe levensstijl met langetermijn voedingsadvies, begeleiden we ook cliënten die ervoor kiezen om tijdelijk met volwaardige maaltijdvervangers te werken. Waarom zou je dit doen? Met de Equilibre3-maaltijdvervangers zijn we ons lichaam nét iets voor. Je behaalt sneller resultaat en behoudt daarna je gewicht beter. Door de lage energie inname blijft je insulinespiegel laag en verbrand je sneller vet. De producten voldoen aan de strenge Europese regelgeving voor volwaardige vervangmaaltijden, waardoor je lichaam ondanks de lagere energie inname geen tekorten heeft. Dit zorgt ervoor dat jouw metabolisme mooi geboost blijft. Het onderscheidende kenmerk van de EQ3-producten ten opzichte van veel andere “dieetproducten” is dat ze volwaardig zijn. Je kiest dus verstandig.

Onze aanpak
Ons doel is duidelijk: mensen prikkelen om ongezonde gewoontes overboord te gooien en een voedzame en energieke levensstijl aan te nemen. Wil dit zeggen dat je nooit meer dat lekker frietje kan eten? Of die pralines van bij de bakker? Nee! Absoluut niet. Want hoe meer je iets verboden maakt, hoe aantrekkelijker het wordt. Met een persoonlijke aanpak zoeken we naar de beste manier om jouw doelen te bereiken en, het allerbelangrijkste, in stand te houden.

Kinderen hoeven nooit te zeggen “oh nee, ik moet opnieuw naar Lieselot of Delphine”. Nee, we willen op een speelse en leuke manier streven naar een voedzaam eetpatroon. Aan de hand van verschillende thema’s proberen we samen dingen bij te leren en zo slimme keuzes te maken.

Voor medische begeleiding voor jou als type 2 diabetespatiënt of als je een risico loopt, ben je absoluut bij ons welkom. In samenspraak met de huisarts kunnen we een start- of zorgtraject opstarten. Hierbij komt onder andere de informatie van koolhydraten, suikers, zoetstoffen en verpakkingen lezen aan bod.

Vaak is ‘weinig tijd om gezond te koken’ een goed excuus of staat die lekkere lunch nog in de winkel in plaats van voor je neus. Daarom kan er tijdens het traject voor volwassenen Equilibre 3 vervangmaaltijden ingezet worden. Dit is een kordaat en verantwoord plan om gewicht te verliezen en zo gezondheidswinst te boeken. Deze vervangmaaltijden bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die in één maaltijd noodzakelijk zijn. We willen geen traject met tekorten voor het lichaam, wel resultaat op korte termijn en evenwicht op lange termijn!

Afhankelijk van jullie eigen nood kan er een BIVA-meting (Bio-elektrische Impedantie Vector Analyse) worden gedaan. Dit is een manier om te bepalen hoe je lichaam is samengesteld. Het is een medisch gevalideerde meting die eenvoudig uit te voeren is. De meting wordt liggend uitgevoerd omdat het vochtgehalte van je hele lichaam belangrijk en bepalend is.


Afscheid Dr. Pannekoucke
Dr. Tim Pannekoucke heeft met succes zijn opleiding afgerond.

Het is met zowel dankbaarheid als een vleugje spijt dat we afscheid nemen van een zeer gewaardeerde collega. Het afgelopen jaar heeft hij met toewijding en professionaliteit bijgedragen aan de goede werking van onze praktijk. Hij leerde van ons, maar wij hebben ook van hem geleerd.

Met zijn ruime medische kennis en zorgzame aard heeft hij velen van jullie verder geholpen.

We wensen hem heel veel succes in zijn verdere carrière.

Dank je wel en het ga je goed!

Dr. Sofie Menu
Dr. Jonas De Spiegeleire


Start nieuwe HAIO
Vanaf 2 oktober start er een nieuwe huisarts in opleiding.

We zijn verheugd om Dr. Anthony Logghe te verwelkomen.

Hij is afgestudeerd als arts in UZ Gent en start bij ons aan zijn 3 jarige opleiding tot huisarts.

Hij zal vanaf het begin zelfstandig werken, maar kan altijd bij ons terecht met vragen of opmerkingen.
We zijn ervan overtuigd dat hij net als onze vorige huisartsen in opleiding een goede kracht zal zijn in onze praktijk.


Start Dr. Viaene Silke
Vanaf 02/10/2023 komt Dr. Viaene Silke het team van de Biekorf versterken als huisarts.
Zij startte haar opleiding geneeskunde aan de Kulak te Kortrijk en vervolledigde deze aan de KU Leuven in 2023 met als specialisatie huisartsgeneeskunde.

“Als huisarts probeer ik op een holistische manier de patiënt te benaderen, meer bepaald wil ik voldoende aandacht besteden aan het gehele plaatje en het verhaal van en rond de patiënt. Huisartsgeneeskunde biedt de mogelijkheid en het privilege iemand te begeleiden van geboorte tot het levenseinde en dit niet alleen op puur klinisch-technisch vlak maar ook op psycho-sociaal vlak. Het is daarenboven fijn dit proces en deze ervaringen te kunnen delen met collega’s in een groepspraktijk om op deze manier te streven naar een complete zorg voor de patiënten.”

Naast het medisch-klinische praktijkwerk is zij ook 2x per maand actief als arts voor Kind & Gezin en maakt zij deel uit van een intervisieteam psychologische zorg waar zij vnl. vanuit medische en farmacologische hoek mee over casussen reflecteert.


Behandelend huisarts
Mogen wij vragen om bij een consultatie of opname in het ziekenhuis te controleren of één van onze actieve artsen als behandelend huisarts opgegeven staat?

Indien dit nog geregistreerd staat onder Dr. Quaghebeur wordt dit best aangepast want mogelijks ontvangen wij daardoor uw resultaten en verslagen niet meer.
Alvast bedankt.


April 2023
Mondmasker niet meer verplicht.
Vanaf 20 april 2023 wordt het dragen van maskers alleen geadviseerd voor patiënten met ademhalingssymptomen (hoesten, niezen, keelpijn, …)

Je hoeft ook niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen.


September 2021
Vanaf 15/09/2021 kan het voorschrift volledig elektronisch uitgelezen worden bij de apotheek. Een papieren bewijs is dan niet meer nodig, maar het kan nog wel als je als patiënt daar de voorkeur aan geeft.
Je kunt zelf ook je voorschriften raadplegen op het online platform https://www.mijngezondheid.belgie.be/#/